domingo, 3 de mayo de 2015

Pissarra enrotllable / Pizarra enrollable - TutorialFa quasi un any que vaig començar aquesta entrada però per una cosa o una altra, s'havia anat endarrerint fins avui. Per aquelles dates no hi havia pràcticament cap tutorial d'aquestes pissarres, ara ja n'hi ha alguns però he vist que cadascú les fa de manera diferent, així que espero aportar alguna cosa nova. La veritat és que he estat a punt de no publicar-la però em vaig fotre una pallissa en el seu dia i em sabia greu deixar-la abandonada....

Així que aquí us deixo un pas a pas de com fer una pissarra enrotllable, com les que ja us vaig ensenyar aquí i aquí.

Abans de començar, dir-vos que és una costura fàcil, de nivell bàsic, així que tothom es pot animar a fer-ne una. He intentat ficar tots els passos per banals que fossin, a mi de vegades al principi em costava lligar coses perquè algunes es donaven per sentades i jo no en tenia ni idea!!!

Us ensenyo la versió més simple, però al final us mostraré algunes opcions que he anat provant (us he de ser sincera, cada pissarra la faig diferent!!!) i alguns consells o recomanacions de coses que m'he anat trobant, així que us aconsello que si us animeu a seguir el tutorial us el mireu sencer abans de començar i podreu escollir l'opció que més us agradi.

Hace casi un año que empecé esta entrada pero por una cosa o por otra, se había ido retrasando hasta hoy. Por aquellas fechas no había prácticamente ningún tutorial para hacer estas pizarras, ahora ya hay algunos pero he visto que cada uno las hace de manera diferente, así que espero aportar alguna cosa nueva. La verdad es que he estado a punto de no publicar la entrada pero me pegué una paliza en su día y me sabía mal dejarla abandonada...

Así que aquí os dejo un paso a paso de cómo hacer una pizarra enrollable, como las que ya os enseñé aquí y aquí.

Antes de nada, deciros que es una costura fácil, de nivel básico, así que todo el mundo se puede animar a hacer una. He intentado poner todos los pasos, por banales que sean, a mi a veces al principio me costaba ligar algunas cosas porque ya se daban por sentadas y yo no tenía ni idea!!!

Os enseño la versión más simple, pero al final os mostraré algunas opciones que he ido probando (os tengo que ser sincera, cada pizarra la hago diferente!!!) y algunos consejos o recomendaciones de cosas que me he ido encontrando, así que os aconsejo que si os animáis a seguir el tutorial os lo miréis entero antes de empezar y podréis escoger la opción que más os convenga.
Començarem amb els materials / Empezamos con los materiales:
- 40 x 30 cm de Roba de pissarra: Jo la compro aquí i aquí, cap problema amb cap de les dues
  botigues. Enviament i servei perfectes.
- Roba de cotó:
  Un rectangle de 52 x 30 cm i un altre de 30 x 12 cm si feu la pissarra amb una única roba.
  Un rectangle de 40 x 30 cm i dos de 30 x 12 cm si utilitzeu una combinació de dos robes.
- 2 metres biaix
- Velcro, snaps o cremallera
- Fil, agulles, tisores i altres útils de costura...

- 40 x 30 cm de Tela de pizarra: Yo la he comprado aquí y aquí, ningún problema con ninguna de
las dos tiendas. Envío rápido y servicio perfecto.
- Tela de algodón:
  Un rectángulo de 52 x 30 cm y otro de 30 x 12 cm si hacéis la pizarra con una sola tela.
  Un rectángulo de 40 x 30 cm y dos de 30 x 12 cm si usáis una combinación de dos telas.
- 2 metros de bies 
- Velcro, snaps o cremallera
- Hilo, aguja, alfileres, tijeras y otros útiles de costura....

I ara comencem la feina / Y ahora nos ponemos a ello

Encarem els revesos de les robes per plantejar la pissarra. Fem una vora simple d'uns 2cm a la solapa i fixem amb agulles (només la solapa a la tela de pissarra, la capa exterior queda solta)

Encaramos los reveses de las telas para plantear la pizarra. Hacemos un dobladillo simple de unos 2cm en la solapa y fijamos con alfileres (solo la solapa a la tela de pizarra, la capa exterior queda suelta)

Cosim la solapa a la tela de pissarra. Per cosir aquest tipus de roba, podeu fer servir una agulla normal de 90 però si veieu que us costa molt o la tela exterior és més gruixuda (tipus loneta) podeu fer servir una agulla més doble.

Cosemos la solapa a la tela de pizarra. Para coser este tipo de tela, podéis usar una aguja normal de 90 pero si veis que os cuesta mucho o la tela exterior es más gruesa (tipo loneta) podéis usar una aguja más doble.
Ara farem  la part del damunt de la butxaca. Fem que quedi a la mateixa alçada que la solapa i fem una vora. Fixem amb agulles (si voleu podeu passar la planxa abans) i cosim.

Ahora haremos la parte superior del bolsillo. Hacemos que quede a la misma altura que la solapa y hacemos un dobladillo. Sujetamos con alfileres (si queréis podéis pasar antes la plancha) y cosemos.

Unes fotos del mateix procés per si ho feu amb dues robes diferents.

Unas fotos del mismo proceso por si lo hacéis con dos telas distintas.
A mi m'encanta posar alguna cinta tipus "fet a mà", és en aquest moment que podem aprofitar per posar-la a la capa exterior. Podeu trobar-les aquí.

A mi me encanta poner alguna cinta tipo "hecho a mano", es en este momento que podemos aprovechar para ponerla en la capa exterior. Podéis encontrarlas aquí.
Ara unim les capes. Simplement posem la butxaca allà on toca i cosim tot el voltant de la pissarra. Procureu fer-ho a prop de la vora, per no perdre espai de dibuix. Tallem el sobrant i ja la tenim preparada per posar el biaix.
Si sou apanyades i esteu acostumades a posar biaix us podeu saltar aquest pas, jo de vegades ho faig, però si no us fa res perdre uns minuts us recomano que ho feu.
També es pot utilitzar cola en spray si en teniu, així us podrieu saltar aquest pas ja que les capes ja estarien enganxades.

Ahora unimos las capas. Simplemente ponemos el bolsillo en su sitio y cosemos todo el alrededor de la pizarra. Procurad hacerlo cerca del borde, para no perder espacio de dibujo. Cortamos el sobrante y ya la tenemos preparada para poner el bies.
Si sois mañosas y estáis acostumbradas a poner bies os podéis saltar este paso, yo a veces lo hago, pero si no os importa perder unos minutos os recomiendo que lo hagáis.
También se puede usar pegamento en spray si tenéis, así os podríais saltar este paso ya que las capas estarían pegadas.
Embastar el biaix al voltant de la pissarra tenint en compte a l'hora de fer les cantonades, que quedin bé tant per l'interior com per l'exterior.
Igual que el punt anterior, us podeu saltar aquest pas, però també us recomano fer-lo, perdreu 5 minuts però us els estalviareu a l'hora de cosir. Jo abans anava posant el biaix sobre la marxa però des de que ho faig així les cantonades em queden moltíssim millor.

Hilvanar el bies alrededor de la pizarra teniendo cuidado a la hora de hacer las esquinas, que queden bien tanto por el interior como por el exterior.
Igual que el punto anterior, os podéis saltar este paso, pero también os recomiendo hacerlo, perderéis 5 minutos pero os los ahorraréis a la hora de coser. Yo antes iba poniendo el bies sobre la marcha pero desde que lo hago así las esquinas me quedan mucho mejor.
Cosir el biaix. Pot ser que a l'arribar a les cantonades se us freni una mica la màquina, apreteu una mica el pedal i acompanyeu la roba, i correrà sense problemes. Si no us en sortiu, també podeu fer les puntades de la cantonada girant a mà la roda.

Coser el bies. Puede ser que al llegar a las esquinas se os frene un poco, apretad un poco el pedal y ayudad un poco a la tela y correrá sin problema. Si no lo conseguís, podéis hacer las puntadas de las esquinas girando a mano la rueda.
Com en algun lloc haureu de tancar el biaix i us quedarà la unió a la vista, us ensenyo un parell d'opcions que jo faig servir per dissimular-ho.

Como en algún sitio tendréis que cerrar el bies y os quedará la unión a la vista, os enseño un par de opciones que yo uso para disimularlo.

Ara fem la tira per tancar la pissarra. Agafem un tros de biaix, aprox de 50-55 cm. El pleguem per la meitat i cosim tot el voltant.

Ahora hacemos la tira para cerrar la pizarra. Cogemos un trozo de bies, aprox de 50-55 cm. Lo doblamos por la mitad y cosemos todo el alrededor.
Col·loquem la tira a l'extrem contrari a la butxaca i la cosim a la pissarra per la part interior. Us ensenyo en detall la costura. Podeu pensar que soc exagerada però en les primeres pissarres la vaig fer una mica més simple i de tant obrir i tancar van saltar algunes puntades i la tira es va anar soltant...

Colocamos la tira en el extremo contrario al bolsillo y la cosemos a la pizarra por la parte interior. Os enseño en detalle como es la costura, podéis pensar que soy exagerada pero en las primeras pizarras la hice un poco más simple y de tanto abrir y cerrar saltaron algunas puntadas y la tira se fue soltando...

Només ens falta posar el velcro per tancar la pissarra. Us ho ensenyo en una foto i veureu més clar on l'heu de col·locar. Podeu fer servir velcro de colors, sempre queda més curiós. Per les que sou principiants, recordar-vos que feu servir velcro per cosir, no d'enganxar. Jo la primera vegada no en tenia ni idea i em vaig carregar dues agulles que van quedar farcides de cola!!!

Solo nos queda poner el velcro para cerrar la pizarra. Os lo enseño en una foto y veréis más claro dónde lo tenéis que colocar. Podéis usar velcro de colores, siempre queda más curioso. Para las que sois novatas, recordaros que uséis velcro para coser, no de pegar. Yo la primera vez no tenía ni idea y me cargué dos agujas que quedaron hasta arriba de pegamento!!!
I ja està, ja tenim la nostra pissarra acabada!!!

Y ya está, ya tenemos nuestra pizarra terminada!!!
Altres opcions / Otras opciones

La butxaca interior la podeu deixar senzilla com us he explicat o podeu posar uns velcros perquè quedi més subjecte, fer dos compartiments separats o ficar una cremallera. També podeu fer la butxaca exterior, com ens ensenya en aquest post Mis costurikas y más.

El bolsillo interior lo podéis dejar sencillo como os he explicado o podéis poner unos velcros para que quede cerrado, hacer dos compartimentos separados o poner una cremallera (de esta última no he encontrado ninguna foto). También podéis hacer el bolsillo exterior, como nos enseña en este post Mis costurikas y más.


Pel que fa al sistema de tancament podeu fer-ho també amb snaps, que jo compro i podeu trobar aquí.

Para el cierre, podéis usar también snaps, que yo compro y podéis encontrar aquí.
Consells i recomanacions / Consejos y recomendaciones

El millor de cosir per amics i familiars és que són un genial control de qualitat i no tenen massa manies en donar-te opinions i suggerències per millorar allò què fas, així que compartiré algunes d'elles per si us serveixen. Partint de la base que són humils opinions personals i que per gustos els colors, no voldria que us ho prenguessiu al peu de la lletra, només pretén ser una cosa orientativa...

Lo mejor de coser para amigos y familiares es que son un genial control de calidad y no tienen demasiadas manías en darte opiniones y sugerencias para mejorar lo que heces, así que compartiré algunas de ellas por si os sirven. Partiendo de la base que son humildes opiniones y que para gustos los colores, no querría que os lo tomaseis al pie de la letra, solo como a modo orientativo...

 • Si les pissarres són per a nens molt petits (1-2 anys) us recomano fer la versió bàsica, amb una única butxaca (els hi resulta molt més fàcil agafar i guardar els guixos) i tanca amb velcro, sobretot si teniu nens una mica tossuts com el meu, que tot ho volen fer ells!!!  No els hi costa tant com obrir i tancar snaps o cremalleres. Si són per a nens més grans qualsevol opció és bona, aquí ja va a gustos.

 • Si las pizarras son para niños muy pequeños (1-2 años) os recomiendo hacer la versión básica, con un único bolsillo (les resulta mucho más fácil coger y guardar las tizas) y cierre con velcro, sobretodo si tenéis niños un poco cabezotas como el mío, que todo lo quieren hacer solos!!! No les cuesta tanto como abrir y cerrar snaps o cremalleras. Si son para niños más mayores cualquier opción es buena, aquí ya va a gustos.


 • Butxaca interior / butxaca exterior? He provat les dues versions i trobo que és bastant indiferent. Les dues tenen avantatges i inconvenients. Amb la butxaca exterior guanyes espai de dibuix però sempre has de treure tots els guixos per pintar amb comoditat. Amb la butxaca interior, perds espai de dibuix però tens els guixos a mà i els pots anar treient i guardant a mesura que els fas anar, sense necessitar tant d'espai (per exemple, al cotxe). I personalment, crec que els guixos queden més ben protegits a la butxaca interior.
 
 • Bolsillo interior / exterior? He probado las dos versiones y pienso que es bastante indiferente.las dos tienen ventajas e inconvenientes. Con el bolsillo exterior se gana espacio de dibujo pero para pintar con comodidad hay que sacar todas las tizas. Con el bolsillo interior, se pierde espacio de dibujo pero tienes las tizas a mano y los puedes ir cogiendo y guardando a medida que los usas, sin necesitar tanto espacio (por ejemplo, en el coche). Y personalmente, creo que las tizas quedan mejor protegidas en el bolsillo interior.
 

 • Pel que fa a la baieta, penseu que per netejar l'haureu d'humitejar, us recomano que la porteu dins d'una bosseta de plàstic, així quan plegueu la paradeta no mullareu ni la roba ni els guixos!!! 
 
 • Respecto a la bayeta, pensad que para limpiar la pizarra la tendréis que mojar, os recomiendo que la llevéis dentro de una bolsita de plástico, así cuando tengais que recoger no se os mojarán ni la tela ni las tizas!!! Us torno a dir que això són opinions personals, i que cada casa i cada nen és un món, així que jo només he volgut compartir-les i que cadascú decideixi segons les seves necessitats!!!

Os vuelvo a decir que esto son opiniones personales, y que cada casa y cada niño son un mundo, así que yo solo he querido compartirlas y que cada uno decida según sus necesidades!!!
 
Si alguna vegada us animeu a seguir aquest tutorial, estaria encantada de veure les vostres creacions!!!

Si alguna vez os animáis a seguir este tutorial, estaría encantada de ver vuestras creaciones!!!

5 comentarios:

 1. Un tutorial genial, venía a otra cosa , pero ya me lo guardo, que siempre he querido hacer una pizarra.
  A lo que iba, he estado buscando tu email por el blog, pero no he logrado encontrarlo. Me gustaría proponerte algo. Si puedes ponte en contacto conmigo teresapicam@gmail.com

  ResponderEliminar
  Respuestas
  1. Hecho!! Me has dejado intrigada.... :)

   Eliminar
 2. Estava buscant un tutorial per fer una pissara de tela i m'he topat amb el teu blog i de veritat que m'ha encantat!!! Com ho expliques i lo xules que són!!! Gràcies per compartir-ho :) Ara mateix en faig una, m'has fet venir ganes...jaja

  ResponderEliminar
  Respuestas
  1. Moltes gràcies pel comentari!!! Me m'alegro que t'agradi i que t'animis a fer-ne una, de veritat que no són gens complicades. Ah, i m'encantaria veure el resultat!!

   Eliminar
 3. Hola! Som una botiga online interessatsa en trobar pissarres enrollables. Ens podies contactar a proveedores@latribumaternal.com? Gràcies!

  ResponderEliminar

Blogging tips